Kalifornija – blišč in beda Amerike

Kalifornija je ena izmed pacifiških zveznih držav, ki na severu meji na Oregon, na vzhodu na Nevado in Arizono, na jugu meji na Mehiko, na zahodu pa jo obliva Pacifiški ocean. Južno mejo z Mehiko določa reka Kolorado. Velika je 410.000 kvadratnih kilometrov in je 3 največja zvezna država v ZDA. Njeno glavno mesto je Sacramento, največje mesto pa je Los Angeles. Kalifornija se je ZDA priključila 9. septembra 1850 kot 31. zvezna država. V njej živi okoli 37.692.000 ljudi. Uradni jezik je angleščina. Njen guverner je Jerry Brown. Ime je dobila po izmišljenem španskem otoku. Drugo ime za Kalifornijo je Zlata država, saj so tukaj našli veliko zlata.

V Kalifornijo smo odpotovali med zimskimi počitnicami februarja 2017. Zgodaj zjutraj smo se  odpeljati proti Dunaju. Ko smo prispeli na letališče, smo opravili vse formalnosti in se udobno namestili na sedeže v letalu. V Londonu smo imeli še vmesni postanek, nato pa odleteli čez ocean v obljubljeno deželo, Ameriko. Med letom sem si krajšal čas z igranjem računalniških iger, gledanjem filmov in igranjem kart. Let je trajal 13 ur.

Pozno popoldan smo pristali v Los Angelesu, kjer smo najeli avtomobil in se odpeljal na zaslužen počitek v hotel.

Zgodaj zjutraj smo se odpeljali v San Francisco. Med potjo sem opazoval okolico in opazil, da je v Kaliforniji veliko plantaž mandljev, marelic, agrumov in pašnikov, kjer so se pasle velike črede govedi. Popoldan smo prispeli v San Francisco, ki predstavlja finančno središče severne Kalifornije. Eden najbolj prepoznavnih mostov na svetu je zagotovo Golden Gate, ki so ga zgradil v samo 4 letih, in sicer med letoma 1933 in 1937. Bohoti se 67 metrov nad morjem, dolg pa je 2737 metrov. Nosilni stolpi so visoki 227 metrov, letno čez most prepelje kar 40 milijonov vozil. Med njimi smo bili tudi mi. Imeli smo veliko srečo, da ta dan most ni bil ovit v meglo, kar je običajno, zato smo ga z veseljem prehodili peš in med sprehodom opazovali razgled na mesto in otok, na katerem stoji zloglasni zapor Alcatraz. Otok leži 2,4 kilometra od obale. Prvi, ki so ga obiskali, so bili v okolici živeči Indijanci iz plemena Miwok, ki so tukaj živeli pred več kot 10 ali 20 tisoč leti. Trdnjavo so zgradili vojaki med ameriško državljansko vojno. Leta 1932 pa je trdnjava začela služiti kot civilni zapor največjih zločincev. Iz njega uradno ni pobegnil nihče. Kasneje smo se sprehodili še po pomolu Pear 39, ki je zelo oblegan. Je priljubljena izletniška točka, turistična zanimivost in izvrstna priložnost za nakup najrazličnejših spominkov, ki se navezujejo na San Francisco in Kalifornijo. Poleg trgovin in restavracij je bilo okoli pomola veliko možnosti tudi za zabavo. Žepnino si v okolici ali na samem pomolu služijo številni nastopajoči, ki izvajajo najrazličnejše trike. Na njem smo videli tudi največjo znamenitost pomola, morske leve, ki se vsako leto zberejo prav na tem pomolu.

Ogledu zanimivega pomola, kjer smo se proti večeru že s težavo upirali močnemu vetru, smo se umaknili na večerjo v finančni predel San Franciska in se nato zadovoljni in polni novih spominov umaknili v hotel. Naslednje jutro smo se zapeljali do Fishermans Whrafa, kjer je veliko restavracij z morsko hrano, muzej ribištva in začetna točka znamenitega tramvaja Cable car, s katerim se žal zaradi zgodnje jutranje ure nismo mogli popeljati. Smo pa zato izrabili zgodnjo jutranjo uro in se zapeljali in sprehodili po znameniti zaviti ulici Lombard street, ob kateri spomladi zacveti ogromno cvetja. Po tem ogledu smo zapustili San Francisco po pisani China street in obiskali za mene najpomembnejšo točko potovanja dvorano Oracle, ki se nahaja v Oaklandu. Od tam prihaja moja najljubša košarkarska ekipa Golden State Wariors. Z novim košarkarskim dresom  in lepimi spomini smo se podali na dolgo vožnjo proti Las Vegasu.

Skozi različne pokrajine od hribov, dolin in puščavo smo pozno zvečer prispeli v mesto luči in blišča Las Vegas. Prespali smo v znamenitem hotelu Hard Rock, kjer je na vsakem koraku razstavljen kakšen instrument, oblačilo in celo avtomobil zvezdnikov.

V hotelu je bila tudi igralnica, skozi katero sem se lahko samo na hitro sprehodil, ker mladoletne osebe nimajo vstopa. Zato smo se z veseljem popeljali po mestu in si ogledali znamenito Fontano Belago, kjer so se dinamični curki vode premikali v ritmu glasbe. Na slavnem Las Vegas stripu smo videli  mnogo slavnih hotelov, kot so npr. Ceasars Palace, New York in Hotel Luxor ter si ogledovali razkošne avtomobile. To je mesto, kjer lahko v enem dnevu vidiš Eifflov stolp, kip svobode, egipčansko piramido in še kaj.

Naslednji dan smo se odpeljali na našo naslednjo destinacijo Grand Canion. Ta znameniti kanjon je ustvarila reka Kolorado. Tam smo videli zanimive plese Indijancev in jedli njihovo hrano. Na razgledni točki Skywalk smo se lahko sprehodili po steklenem balkonu, ki je visel nad prepadom. Bilo je strašljivo, a obenem se je z balkona odlično videl kanjon. Zvečer smo se ponovno vrnili v Las Vegas, kjer smo prespali in se naslednji dan še po ogledu Las Vegasa p dnevi odpravili proti Los Angelesu. Po dobre pol ure vožnje smo se ustavili na najbolj znanem jezu Hoover dam, ki je veliki hidroelektrični jez na reki Kolorado. Visok je 221,4 metra in dolg 379 metrov. Nahaja se med zveznima državama Arizona in Nevada.

V Los Angelesu smo seveda najprej želeli videti  znameniti hollywoodski Walk of fame, ki se razteza preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevar in Vine street. Na ogled je več kot 2600 zvezd, na katerih so imena slavnih in tudi manj slavnih ljudi. Ker se je naslednji dan odvijala podelitev največjih filmskih nagrad oskarjev, žal nismo mogli vstopiti v dvorano, lahko pa smo se sprehodili in se slikali na znani rdeči preprogi, ki je bila že pripravljena. Američani so zelo dobro organizirani in za denar storijo vse, zato smo izkoristili svoj odmerjeni čas in se z vodičem odpeljali po hollywoodskih gričih, znani aveniji Sunset Boulevard in Beverly Hillsu, kjer domujejo številni slavni zvezdniki v svojih razkošnih domovih. Nekateri svoja domovanja z veseljem razkazujejo in smo jih videli od zelo blizu, drugi ne želijo živeti na očeh javnosti in svojo zasebnost varujejo z visokimi ograjami in drevesi. Žal je na enem koncu blišč in že takoj za vogalom beda. Brezdomcev je v Los Angelesu zelo veliko, kar me je močno prizadelo.

Naslednji dan smo si zaželeli malu miru, zato smo se odpeljali na konec znamenite ceste Road 66. Njen konec je v Santa Monica Bayu, na katerem so lepe peščene plaže in odličen pogled na Tihi ocean. Cesto mnogi kličejo tudi Mati vseh cest, saj je dolga kar 3920 km. Poteka od Chicaga pa vse do Los Angelesa.

Ker seveda brez ogleda slavnih filmskih studijev ne gre, smo si naslednji dan ogledali še Universal studios. V Universal studiih smo preizkusili vlakec smrti na temo Harryja Potterja. Zatem smo se s studijskim vlakcem popeljali skozi številne studije, kjer so snemali različne filme. Prikazali so nam veliko filmskih trikov prikaza naravnih nesreč poplave, potresa, požara, nato so nam pokazali vse avtomobile, ki so bili v filmih Hitri in drzni, ulico, kjer so snemali serijo Razočaranje gospodinje in še in še. V eni izmed dvoran so nam prikazali še trike s pretepi, streljanjem, najbolj sem se prestrašil, ko je v dvorani moški ženski prostovoljki odrezal roko. Tega ji seveda ni naredil, vendar je izgledalo zelo resnično.

Naše enajstdnevno potovanje je hitro minilo, vrnili smo se izmučeni in polni vtisov. Bilo je super, nepozabno in upam, da se še kdaj vrnem in da bom takrat imel več časa. Potovanje bi priporočal vsem, ki želijo doživeti nekaj novega in posebnega. Lahko uživate na prečudovitih peščenih plažah ali raziskujete mesta in uživate v nočnem življenju.  Amerika je dežela blišča in bede.