Intervju – življenje v Ameriki

Učenka 6. razreda Tia Dobaj je s svojo teto opravila intervju o življenju v Ameriki.

Kako se razlikuje bivanje v Ameriki z bivanjem v Sloveniji?
Zelo je odvisno, kje v Ameriki živiš. Jaz trenutno živim v New Yorku. Mesto je zelo živahno podnevi in ponoči. New York je en takšen “melting pot”, tukaj živijo ljudje iz celega sveta. Govorijo se vsi mogoči jeziki, španščina je tako kot angleščina uradni jezik. Povsod je polno ljudi, ulice so preplavljene z ljudmi, ki hitijo po opravkih. Povsod se čaka v vrsti. Tukaj v New Yorku ljudje uporabljajo podzemni vlak, da pridejo iz ene točke do druge. In kar je najbolj zanimivo, vsi nosijo tenis copate Nike vseh možnih barv in designov. Življenje tukaj je precej dražje kot v Sloveniji. Najemnine za stanovanja so najmanj trikrat večje kot v Sloveniji. Za francoski rogljiček plačaš v Sloveniji v trgovini 0,50 evra. V New Yorku stane vsaj $2, kar je 1.7 evra.

V čem je Amerika boljša in v čem je slabša od Slovenije?
Definitivno je tukaj več možnosti za delo (službe), ki v Sloveniji ali nimajo prihodka ali pa sploh ne obstajajo. Sama sem delala za ameriškem podjetju, ki ima trgovine na luksuznih ladjah križarkah. V glavnem je tukaj več možnosti za vse ekstremne, nevsakdanje poklice. Kaj je boljše v Sloveniji? Definitivno naša hrana, je domača, skuhana doma, zelenjava z vrta, v glavnem zdrava. Mesto tukaj je prepleteno z restavracijami hitre hrane. Ni mi všeč, da v New York skoraj ni zelenja. Razen Centralnega parka in nekaj niti omembe vrednih manjših parkov, so same zidane velikanske stolpnice.

Zakaj si se odločila, da se boš preselila v Ameriko?
V New Yorku živi moj fant. Po poklici je profesionalni glasbenik. Igra bobne. Tako igra na Brodwayu, raznih jazz clubih in prireditvah.

Kaj najbolj pogrešaš v Ameriki?
Najbolj pogrešam v Ameriki mamino kuhinjo.

Imaš kaj domotožja?
Domotožja nimam, vsi v družini uporabljamo elektronske opcije komuniciranja. Je pa moja družina že navajena, saj zadnjih deset let delam in potujem zunaj Slovenije.

Si spoznala kakšne Slovence v Ameriki?
Slovenci so povsod v Ameriki. Veliko jih živi in dela tukaj v New Yorku. Tudi sama sem jih spoznala. Tukaj so predvsem zaradi različnih in drugačnih možnosti. Glede na to, kako majhen narod smo, je res zanimivo, da lahko Slovenca srečaš povsod po svetu.