Eskimi

Eskimi živijo na Grenlandiji, v Kanadi in na Aljaski.  Danes prebivajo v hišah, ki so narejene iz kamenja in ruš.  Dvigajo se 2 metra v zrak. Hiša ima samo eno veliko sobo.  Notranjost hiše je prekrita z lesom in si jo deli več družin, ponekod celo 8 družin. Ponoči imajo prižgano svetilko, narejeno iz ribje maščobe, imenovano TRANOVE, ker naj bi se Eskimi zelo bali teme. Eskimi so včasih živeli v iglujih in šotorih vse do 20. stoletja.

Nekoč so se preživljali z lovom in ribištvom. Lovili so morske sesalce, kot so tjulnji, kiti, mroži … Lovili so z lokom in nožem ter različnimi drugimi orožji. Med lovom v morju so uporabljali kajak. Danes pa se preživljajo z delom v tovarnah z izdelovanjem pločevink z ribami.

Eskimi se ne glede na spol oblačijo podobno. Veliko oblačil je narejenih iz kože živali. Usnje omogoči, da so oblačila vodoodporna, kožuh pa ščiti pred mrazom. Škornji in hlače so narejeni iz kože tjulnja, severnega medveda ali severnega jelena. Imajo pa tudi nekaj dodatkov, ki služijo kot okras, to so biseri in vezenine.

Eskimi so znani po tem, da jedo surovo meso. Danes se navajajo na kuhanje in pečenje mesa. Njihova kulinarika je čisto enostavna. Nekaj zelo priljubljenih jedi je glava tjulnja, kompot iz vode slanine in slanina tjulnjev in kitov, ki jo pojedo surovo. Eskimi pijejo večino čaj, ki ga naredijo iz snega z napravo, ki topi sneg.

Eskimi se v otroštvu učijo precej značilne stvari za preživetje kot Eskim. Morajo pa tudi obiskati osnovno šolo. Šole so tam postavljene od 20. stoletja. Večina otrok opravi samo osnovno šolo. Za višjo izobrazbo bi morali iti v Kanado.

Eskimi verjamejo, da mogočni duhovi nadzorujejo naravo. Verjeli so v bogove sonca, vetra in lune. Najpomembnejši bog pa naj bi bil na dnu oceana in nadzoroval živali, to je boginja morja  Sedna. Nekateri Eskimi imajo njej v čast enkrat na leto obrede. Verovali so tudi, da če bi zapostavljali bogove, bi jim sledile številne hude nesreče itd. Sorodnike pokopajo v živalskem krznu in verjamejo v poslednje življenje.

ZANIMIVOSTI

  • Najpomembnejšo njihovo pravilo je, da si morajo vsi pomagati med seboj.
  • Starši izberejo moža ali ženo otroku. Nimajo nobene posebne prireditve, moški in ženska samo začneta živeti skupaj.
  • So šemanisti.
  • Govorijo aluetski jezik.
  • Poljubijo se tako, da se drgnejo z nosovi.
  • Imajo zelo kratko življenjsko dobo.
  • Eskimi imajo več kot 200 različnih poimenovanj za sneg.

Viri in literatura