Romeo in Julija malo drugače

Romeo in Julija se zaljubita na plesu v maskah, ki ga je organiziral stari Capulet. Romeo nato pride k Juliji pod balkon in takrat skleneta, da se bosta poročila. Po poroki Julijin bratranec Tybalt ubije Romeovega prijatelja, nato pa Romeo ubije njega in je zaradi tega izgnan iz Verone. Stari Capulet pa je Julijo hotel poročiti z bogatim grofom Parisom. Ko to izve Julija, se po pomoč zateče k bratu Lorenzu, s katerim skujeta načrt. Lorenzo da Juliji napoj zaradi katerega bo negibno zaspala za dvainštirideset ur. Prav tako je dal selu pismo, ki naj ga da Romeu. Julija zvečer spije napoj in zjutraj, ko jo hoče Paris zbuditi, misli, da je mrtva. Tako jo odnesejo v družinsko grobnico in po celem mestu in onkraj se izve, da je Julija Capuletova preminila. To izve tudi Romeo, ki še ni dobil pisma in se odpravi v Verono, da bi še zadnjič videl Julijo. Pri grobnici ga preseneti Paris, s katerim se spopadeta in Romeo ga ubije. Nato gre v grobnico, ko pa vidi svojo ljubljeno, kako negibno leži, se pripravi, da bo spil strup, ko Julija odpre oči, Romeo ne bi mogel biti srečnejši, ko vidi, da njegova ljubljena ni mrtva.

Romeo gre v grobnico z namenom, da se bo usmrtil poleg svoje ljubezni. Tik preden želi spiti strup, še zadnjič pogleda Julijo, le-ta pa v istem trenutku odpre oči in skočita si v objem.
»Tako sem te pogrešala, ljubi moj. Mislila sem, da te ne bo,« vsa srečna pravi Julija.
»Jaz pa sem mislil, da si mrtva,« nič manj srečno odgovori Romeo. »Pridi, pojdiva iz te grobnice,« reče Romeo in z Julijo v naročju zapusti grobnico.
Ko pa prideta iz grobnice, ju pričaka šok. Pred grobnico stojita obe družini Capuleti in Montegi pripravljeni na boj.
»Stojte!« soglasno zakličeta Romeo in Julija. Vsi se obrnejo proti njima, stari Capulet pa v šoku : »Julija, ljubica, ti si živa in kaj delaš s tem Montegom?«
»On je moj mož, skupaj sva se na skrivaj poročila, še preden sem izvedela za Parisa,« odgovori Julija in se še tesneje oklene Romea okoli vratu.
Takrat pa obe družini spustita svoje orožje in naprej stopi stari Monteg ter nagovori Romea :»Poglej, Romeo, če se res ljubita, potem vama ne morem preprečiti, da bi bila skupaj.«
»Strinjam se,« se pogovoru pridruži še stari Capulet in nato so vsi vriskali od veselja za Romea in Julijo.

V naslednjih dneh sta Romeo in Julija že živela skupaj. Po zaslugi obeh družin Romeo ni bil več izgnan in organizirali so poročno pojedino, na katero je bil povabljen tudi brat Lorenzo.