Srečanje s kraljem Matjažem

Nekega popoldneva smo se z družino odpravili na izlet. Šli smo na Peco. Z nami so še šli ostali sorodniki, saj smo imeli piknik. A ta piknik je bil zame nekaj posebnega, saj je bil 8. september, moj rojstni dan.

Ko smo končno prispeli na vrh Pece, smo se namestili. Nato smo se najedli, poklepetali in kdaj pa kdaj nasmejali. Ker je nam otrokom bil dolgčas, smo se igrali skrivalnice. Na začetku je iskal moj bratranec. Ko sem iskal primeren prostor za skrivanje, sem zagledal nekakšno nenavadno pisavo. Ko sem hotel prebrati napis, sem zaslišal: »Pa te imam.« Bil je bratranec. Naslednjo igro sem šel iskat tiste pisave, nakar sem zagledal ogledalo. Kot strela z neba me je prijelo, da moram brati z ogledalom. Ko sem to naredil, sem zelo jasno videl, kaj piše. Pisalo je natanko tako: »Gora ga je vzela, gora ga bo vrnila.« Ker sem bral na glas, me je gora slišala in pred mano se je odprla skrita jama, v njej pa je bil eden in edini kralj Matjaž. Zastavil sem mu nekaj vprašanj, nato se je zgrudil. Pred tem mi je izročil vso njegovo bogastvo.

Tako sem vsem povedal, kaj sem našel. Lahko bi obogateli, a je bilo lepše brez denarja, tako da smo ga pustili. No, mogoče je vsak vzel malo zlata za spomin, ampak ne za bogastvo. To je bil moj najboljši rojstni dan.