Projekt Ivan Roškar – velika osebnost našega kraja

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol sodeluje z občino Sv. Jurij  v projektu Oživitev trškega jedra. V okviru  družboslovnega krožka  in turističnega podmladka smo  v letošnjem letu posebno pozornost namenili osebnosti Ivana Roškarja.

Ivan Roškar (1860–1933)

Ivan Roškar se je rodil 8. maja 1860 na Malni.  Že v mladosti je zelo rad prebiral knjige in časopise, ki so izšli v založbi Mohorjeva družba. Večkrat je obiskal tudi farno bukvarnico, prvo knjižnico v Jurovskem Dolu in se splošno izobraževal. Še posebej je rad vzel v roke časopise, kot so: Slovenski gospodar, Slovenec, Domoljub,  Kmetski list, Ptujski Štajerc in Koledar. Posebej ga je zanimala politika. Da je rad prebiral slovensko literaturo in časopise, govori tudi bogata domača knjižnica na domu v Jurovskem Dolu. Po končani šoli so ga na željo matere poslali v uk mizarske obrti družini Hammerl blizu  Gradca. Tam je mladi Ivan Roškar spoznaval napredno kmetijsko, kulturno, gospodarsko in versko življenje. Bližina velikega mesta Gradec in imenitna družina, pri kateri je bival, mu je prinesla tudi odlično znanje nemškega knjižnega in pisnega jezika. Pri družini Hammerl se mu je pripetila nesreča. Ko je  19-letni Ivan čistil puško, se je ta sprožila in po nesreči zadela gospo Hammerl. Najverjetneje je ta tragičen dogodek botroval, da se je Ivan Roškar odločil vrniti v rojstni kraj.  18. maja 1885  se je poročil z Alojzijo Rantaša. V zakonu sta imela šest otrok: Janeza, Franca, Veroniko, Milana, Marijo in Romana. Tega leta je star 25 let postal prvič župan na Malni. Njegovi otroci so odraščali in nekateri so želeli stopati  po njegovih stopinjah. V svoji bogati politični karieri se je srečal z znanimi politiki Antonom Korošcem, Franom Kovačičem in številnimi drugimi. Zavzemal se je za slovenskega kmeta in njegove težave reševal v državnem ter deželnem zboru kot poslanec. Ivan Roškar je veliko prispeval za razvoj domačega kraja, saj je bil ustanovitelj kulturnega društva Edinost, čitalnice, Okrajne hranilnice in knjižnice. Veliko je postoril za boljšo prometno infrastrukturo in pomagal pri gradnji šole iz leta 1909.

Aktivnosti učencev OŠ J. Hudalesa v projektu Ivan Roškar

S  turističnim produktom Roškarjeva košara spominov smo izdelali spominke, ki so zahvala in hkrati spomin na pomembno osebnost našega kraja. V njej bodo turistični spominki s svojo zanimivo in bogato zgodbo. Roškarjeva košara spominov vsebuje zanimive zgodbe in spominke. Osnova je košara, ki je simbol vzhajanja kruha, shranjevanja živil nekoč in danes. Narejena je iz koruznega ličja. Izdelali smo ga skupaj z mojstrom Ivanom Fanedlom  iz Zg. Partinja.

Prav tako bodo učenci družboslovnega krožka ob dnevu državnosti v igri vlog pripravili življenje in delo Ivana Roškarja. Dogajanje bo 24. 6. 2019 na trgu v Jurovskem Dolu. V mesecu avgustu se bodo izvajale delavnice z naslovom Prve čitalnice v Jurovskem Dolu.  Ker je bil Ivan Roškar pobudnik za ustanovitev prve knjižnice in hkrati čitalnice iz leta 1904, bomo prikazali, kako se je nekoč v čitalnicah bralo in pripovedovalo. Bralni kotiček se bo odvijal pri Roškarjevi trti, v primeru slabega vremena pa v Slomškovem domu, kjer so bili prvi prostori knjižnice. Tu bodo lahko obiskovalci prebirali stare časopise, kot so: Slovenski gospodar, Naš dom, Domoljub, Kmetovalec, Bogoljuba, Glasnik najsvetejših src, Cvetje, Slovenec in Vrtec. Vzporedno s pravljično uro se bodo za starše organizirale delavnice iz kaligrafije. Udeleženci se bodo lahko naučili zapisovati v različnih pisavah (v gotici, karolini in iniciali). V lepopisu in v starih pisavah bodo pisali na vabila, priznanja, listine in na razne okrasne predmete. Pisali bodo s kovinskim peresom s prirezano konico ali z gosjimi peresi. Podlagi za pisanje bosta pergament in starejši papir. V večernih urah bomo vse udeležence te delavnice povabili na pohod kresnic po Hajnčovi poti, kjer se bodo pele otroške ljudske pesmi iz prve polovice 20. stoletja.

V avli Fredija Neuvirta bo razstava iz življenja in dela Ivana Roškarja. Opremo za predstavitev si bomo  izposodili iz šolskega muzeja Ljubljana, nekaj starih pripomočkov pa imamo v našem šolskem muzeju. Prav tako načrtujemo predstavitev knjige z naslovom Ivan Roškar – narodni politik iz Slovenskih goric. Učiteljica Milena Kokol bo skupaj z mladimi raziskovalci in  s soavtorjem Aleksandrom Purgajem pripravila  predstavitev knjige, ki bo na trgu v Jurovskem Dolu.

Zapisala: Milena Kokol