Marko in Sonja Soncet

Živel je deček, ki je sobival z mamo v stari koči. Ime mu je bilo Marko. Mama je vsak dan hodila delati na njivo k bogatem kmetu. Marko se je doma igral.

Nekega dne, ko je izdeloval leseno piščal, mu je naenkrat skočila iz rok in odskakljala v gozd. Marko je bil radoveden fant in je kljub temu da mu je mama prepovedala iti v gozd, stekel za piščalko. Piščal ga je popeljala do jase. Na sredini te jase je stala ogromna bukev. Piščalka je obležala, a Marko se ni zmenil zanjo. Odšel je na bukev in neverjetno. V bukvi je bil skalnat vhod. Šel je čezenj. Na drugi strani vhoda je bila globoka jama. Spustil se je na dno jame. Tam je naletel na pet lepih deklet z zlatimi lasmi, rezale so si jih in iz njih pletle veliko kroglo. Marko se je skril. Kmalu so nehale delati. V sobo je prišla majhna vila z drobnimi krili. »Dovolj bo,« je rekla.
»Treba bo najti samo še dečka, ki nam bi to kroglo odnesel na nebo.« Ni vedel, zakaj gre, zato je stopil iz skritega kotička. »Jaz lahko to opravim,« je rekel. Vile so ga pogledale. Imele so prosena krila, ki so se jim v svetlobi krogle svetlikale kot zlato.
»Dobro,« so rekle. »Kako se pišeš? Po prerokbi moramo to kroglo poimenovati po rešitelju trpljenja Sonje.« Namesto odgovora jih je Marko povprašal po Sonji. Sonja je bila dekle, ki so jo bogovi kaznovali, ker je ubila vilo. Od takrat je na svetu sama tema.
»Vile delamo iz svojih las kroglo, ki jo mora neki deček odnesti na nebo. Takrat bo vila oživela, bogovi pa bodo Sonjo izpustili.« Marko je osupel gledal vilo. Tedaj se je spomnil vprašanja: »Soncet se pišem,« je rekel. »A Sonce? Dobro. Ta krogla bo Sonce. Zdaj pa jo odnesi k bogu te krogle, Sonce po imenu, da jo bo ta namestil na nebo.«
Tedaj se je iz jame narisala prelepa mavrica in Marko Soncet je po mavrici odnesel Sonce do boga Sonca. Marko se je tedaj vrnil na Zemljo. Bila je popolnoma prazna, le neka punčka je prikorakala k njemu in ga poljubila na ustnice. Tedaj je spet vse oživelo. Tista punčka, ki je Marku dala poljub, je bila Sonja.

Od takrat je na nebu Sonce, ki nas greje in nam daje svetlobo. Marko in Sonja sta se poročila in ustvarila svoje kraljestvo.