Hrabri mladenič

Nekoč pred več kot sto leti je živel mlad, lep mladenič po imenu Marko. Njegove dobre lastnosti so bile te, da je bil zelo zvit, hraber in pri nekaterih stvareh zelo pameten, zato se je dolgočasil in ni poslušal, ko so ga poučevali o tem. To se je razširilo po celem svetu. Kasneje je prišlo celo do bogov.

Boginja zvitosti in hrabrosti se je naposled odločila, da ga gre pogledat, saj jo je zanimalo, če je res hraber in pogumen, kot se govori. Spustila se je na zemljo in se preobrazila v zver. Mladenič jo je opazil, bila je ob njegovi mlajši sestrici, ki mu je veliko pomenila, zato si je na hitro izmislil zvijačo in oddirjal proti zveri. Tam je med drevesi napel tanko, vidno vrvico in skopal luknjo, ki jo je zakril z listjem, nanjo položil meso in šel k zveri, da jo zvabi v luknjo. Ker je bila zver boginja, se ni ujela v past, ampak se je namesto tega spremenila nazaj in dečku razložila, da ga je le preizkušala. Rekla mu je, da ga bo vedno in povsod varovala ter odšla.

S tem ko je mladenič ubil malo jagnje za past zveri, se je zameril bogu Jupitru, ki je bog dobrine in se je odločil za maščevanje. Ko se je mladenič naslednjega dne zbudil, se je zavedal, da je na nekem velikem otoku, kjer ni videti žive duše. Odločil se je, da se bo razgledal po otoku in že po prvih dvajsetih minutah je naletel na govorečega leva. Deček se je ustrašil, a se kmalu domislil zvijače. Hitro je šel po vodo, saj je bila samo dva metra proč. Ko je hotel zajeti vodo iz morja, je izza hrbta zaslišal glas. Za njim je bila oseba, ki je spominjala na velikana. Rekel mu je, naj ne zajema, saj bo prebudil najstrašnejšega boga Herusa. Deček je bil v zadregi, saj se je moral rešiti iz neznanega kraja in še leva. Velikan mu je rekel, da bo z levom uredil, saj je njegova domača žival in mu ne bo nič naredila. Pri vrnitvi domov mu ne more pomagati. Mladenič se je spomnil, kako so mu pri pouku govorili o pobegu Dedala in Ikarja. Zato ga je prosil za vosek, perje pa je pobral s tal. Naredil si je krila in odletel z otoka. Ker ni vedel, kje je, je pred vrnitvijo domov preletel cel svet.

Ko je prišel domov, je mlajši sestri povedal, kako je bilo in kaj se je zgodilo. Sestra pa mu je povedala, da so za njim žalovali sedem let, saj so mislili, da ga ne bodo več videli. A so srečni, da je spet med njimi.

Potem si je mladenič poiskal ženo in srečno živel naprej v ljubezni. Vso njegovo družino je varovala boginja hrabrosti.