Bil sem na fronti

Pred tremi meseci so nas vpoklicali v vojsko. Ko sem prejel pismo, sem se presenečen začel odpravljati na odhod. Skupaj z 19 fanti iz našega kraja smo se čez en teden peš odpravili do Maribora, kjer smo se vkrcali na prenatrpan vlak, ki nas je odpeljal do Dunaja. Tam smo prestopili na drug vlak do Müncha, naprej pa do Frankfurta. Po 36 urah vožnje so nas odložili v Bruslju, od tam pa smo šli peš in se s konji odpravili do reke, kjer so nas razvrstili po polkih. Nadrejeni so nam povedali, da se borimo proti Francozom.

Naslednji dan so me poslali na fronto. Oborožen sem bil z bajonetom, granato in s škarjami za rezanje žice. Tukaj sem šele dva meseca, ampak sem že okusil grozote fronte. Granate vseh velikosti so padale na nas. Poškropila nas je kri mrtvih, bil je pravi pekel. Danes smo začeli obstreljevati nasprotnikove položaje, saj se bomo jutri poskusili prebiti čez nikogaršnjo zemljo. Nestrpno smo s preživelimi pajdaši čakali naslednji dan. Ko smo se zjutraj zbudili, smo začeli s pripravami. Kmalu nas je nadrejeni poklical in nam ukazal napad.

Takoj, ko sem se dvignil iz jarka, sem bil zadet. Spomnim se samo žgoče krogle, ki je švignila skozi moje telo. Padel sem. Zvalil sem se po tleh in nemo obležal. Čutil sem, kako sem krvavel, kri je padala na tla in tvorila lužo. Spomnim se glasnega grmenja topov, krike padlih vojakov in močne roke, ki me je potegnila nazaj v jarek. Spomnim se, da so me bolničarji povili in natovorili na voz z ostalimi ranjenimi. Odpeljali so me v bolnico. Nisem znal jezika, zato sem le stežka razumel, kaj mi je zdravnik govoril. Kmalu je v bolnico prišel tudi moj prijatelj, ki mi je povedal, da me bo odpeljal domov. Čez tri dni sva se odpravila proti domu. Komaj me je spravil na prenatrpan vlak. Vožnja je bila zelo mučna, saj sem le stežka prenašal bolečino v nogi. Ustavila sva voz iz Maribora, voznik je bil tako prijazen, da naju je odpeljal do doma.

Ko so me doma zagledali, je mati jokala. Jokala je tudi sestra in celo oče je bil na robu solz.

Vem, da sem imel srečo, da sem bil na fronti le 2 meseca in pol, vendar se take grozote ne smejo več ponoviti.